Как превърнаха християнството в некромантия и култ към мъртвите

   Някакви хора обикалят около някаква странно изглеждаща сграда, с позлатен покрив. Влизат вътре, броят левчета и купуват свещи. Приближават се до един нагизден свещник и почти успяват да запалят първата, когато чуват резкия вик на бабката от будката. "-Не там, там е за мъртвите, за живите е вдясно!". Сгрешилият молител измърморва някакво извинение и този път мисията по паленето на свещите е успешна. Следва целуване на някаква потъмняла картина със сребърен обков и бегъл поглед на потъмнелия купол, от който гледа някакъв дядо с голяма бяла брада, християнинът се измъква по терлици.
    Ритуалът е извършен, няма как магията ще подейства. Това, в днешно време наричат християнство - слушане на магически песни от специален магьосник, клане на жертвено животно и неговото изяждане, почитане на някакви полубогове наречени светии и естествено молитви към една жена, която не е бог, но е родила бог, следователно е бог. На никой не му хрумва да посегне към книгата, която съдържа думите и заветите на самия бог на тази религия, а именно - Исус Христос (Спасителя). Какъв е Исус? Учен философ, еврейски сектант, събирателен литературен образ или бог, роден в смъртна обвивка, не се знае. Но това, което се знае са неговите думи, записани от неговите ученици или от учениците на неговите ученици.


     

    Произходът е мътен, но самите завети са ясни, нека да ги предам набързо. Хората са освободени от първородния грях чрез жертвата на самия бог Исус, не трябва вече да се правят кървави жертви (забравете любимата измислица за войната като жертва на бога, такива неща Исус предотвратява със собствената си, последна жертва на кръста). Важно е не семейството, а съобществото на общите идеи - Исус не желае да се види със майка си и сестра си, като казва за учениците, че те са неговите братя и сестри, също така Исус казва, че ще донесе не мир, а меч, който ще отдели сина от бащата и майката от дъщерята, тоест новото му учение не почита каквото и да е родство. Войнстващите попове обичат да цитират буквално и съкратено този пасаж тоест до меча и да така да заблужават. Всички хора са братя и сестри следователно равни. Богатите ще отидат в рая колкото камила ще мине през иглено ухо, демек никога. Почита се мира и ненасилието - Исус казва на своя ученик Петър да прибере ножа, когато слугите на еврейските попове го залавят (който нож вади от нож умира). Също така Исус съветва учениците си да бъдат незлобливи като гълъби и мъдри като змии. Целта на живота не може да бъде придобиване на слава и власт - когато сатаната предлага на Исус да му даде всички царства на земята, Исус отказва. Целта на живота не са плътски удоволствия - в пустинята дори много гладен Исус отказва да превърна камъните в хляб и да яде, и казва, че не само с хляб се живее, но и със слово. Не трябва да се "изпитва" бога като се иска от него чудо - Исус отказва да изпита Бога като се метне от храма в Йерусалим и по този начин да "накара" Бог да спре падането с изпратени ангели. Отделно Исус отрича много старозаветни закони за благочестивост - яде и пие с грешници (казва,че лекарят трябва да бъде при болните, а не при здравите), не се гнуси краката му да бъдат измити от блудницата (проститутка) Мария Магдалена - гледат се на делата и помислите, не на социалното положение. Гневи се на търгашите (казва, че храмът е дом за молитва, не вертеп). Изобличава свещениците, които имитират праведност и, водейки паството си по грешен път, като слепци ще паднат в ямата .



    Всъщност какво обобщавам и преразказвам - прочетете сами Библията, главно Новия завет. Това е книгата с главно "К" относно християнството и представялва всичко, което Исус е завещал на последователите си. Последните думи на Библията забраняват да се прибавя и променя каквото и да било (иначе анатема, дори да са самите й съставители). Да знаеше Исус (а може и да го знаел/знае) какви измишльотини ще прибавят хората...
    Какво обаче става в днешно време? Хората продължават да си вярват в суеверия, които сами са измислили. Какво общо има обикалянето на храма на празник с учението на Исус? От къде на къде се обявяват за "свещени" дадени предмети, например някаква рисунка? Къде в Библията Исус направил нещо свещено чрез магия и след това му се е кланял, както правят свещениците? Ами самите "храмове" какво са? Исус не казва ли, че дом на бога е сърцето на човека и там Бог живее, ако човек го допусне. Тогава за какво се строят и кипрят някакви специални сгради? За да могат едни лицемери да покажат на други как се кръстят, правят поклони? А не казва ли Исус в Библията, че трябва да се молим на Бог тайно, за да ни се даде наяве? За какво поповете са измислили постите, след като Исус казва, че не каквото човек слага в устата го скверни,а каквото излиза, тоест каквото казва? Всъщност защо съществуват тези жреци и магьосници, след като всеки грамотен може да прочете лично какво Бог казва от Библията? Не са ли поповете, по думите на Исус, застанали между нас и небесното царство, те самите не желаят да влязат там, а и нас не пускат? Каква е тази "светена вода", в която мият някакви части от трупове? Не нарича ли Исус свещениците варосани и нагиздени отвън, а пълни с дрипели и кости отвътре? Дори има случка в Библията, когато един човек иска да се присъедини към Исус, но казва "Трябва да ида да погреба баща си", а Исус му казва "Идвай с мен и остави мъртвите да погребат своите мъртви". Това какво ни казва Исус е че цялата тази клоунада около мъртвите е безсмислена. Душата не обитава вече тялото, защо тогава толкова го почитат поповете? Май почват да приличат на някакви некроманти славещи смъртта, а не Бог. Сам Исус споменава, че Бог е бог на живи, не на мъртви. Какво събират стари кокали по разни крипти, манастири и гробници и се допират до тях, очаквайки незнайно какво чрез методите на контактната магия. Да не говорим за обръщението "отец"/"отче". Исус казва в Библията, че отеца е един на небесата, а всички ние на земята, сме братя и сестри. Откъде накъде трябва да се обръщаме към хора, все едно са богове.                             Полумафиотската организация самонарекла се църква и която е застанала между бога и човека и отдавана раздава заповеди какво е свещено и какво не, измисля фантасмагории как изглеждал отвъдния свят все едно са били там, сами са станали бог за милионно стадо овце и им пробутват какви ли не правила, забрани, разрешения и идоли, набедени за свещени предмети, а всъщност боклук в пълния смисъл на думата. И най-важното делят строго, кой бил християни, кой не бил, кой е слуга на сатаната, кой свят, кой на булката брат. "Благославят" и най-несправедливите войни и кланета, за да получат материални блага от тези, които и разпалват войните и кланетата. Какви са тия попове, незлобливи като гълъби, които благославят артилерийски батареи и правят магии за успех на хората, които отиват да се избият помежду си.



    Но да остави поповете, а да се заемем с другите постоянни посетители на некромантското сборище - богаташите. Богаташът е точно обратното на Христос, той е неговото отрицание. Исус се въздържа - богаташът лапа с девет гърла. Исус е скромен - богаташът пръска луди пари за да бъде "увековечен" чрез статуи, благодарствени надписи и грамоти, дарява големи суми за да бъде споменаван в новините или има телевизия/сайт, която да го хвали непрестанно. Богаташът явно не вярва в безсмъртието на душата, щом иска някакво друго безсмъртие. Исус се моли сам на Бог - богаташът наема специалисти да вършат това вместо него. В библията Исус разказва случката за това как един богат човек трупал ли трупал богатство злато, жито и т.н. за да може един ден да е спокоен за своя живот и да може да каже "Радвай се, душо!", тоест да бъде най-накрая щастлив, а така станало, че умрял същата нощ и душата му не се радвала на събраното. Какво иска да каже Исус? Трупате прекалено много, водени от алчност и слепи инстинкти, както и от незнание и дивотия, пропилавате живота си докато трупате богатства, на които даже няма да се радвате толкова дълго, колкото ви се струва. Който има много, той се и тревожи много да не го загуби. Исус казва и друго - който не цени живота си ще го спечели, а който го цени ще го загуби. Какво прави богаташът, треперейки над затлъстялото си туловище - масажи, медицински операции? Всекидневие, което е само консумиране на блага и схеми как да се запазят и увеличат тези блага е по-зле от смъртта. Да заповядваш на хора да свършат нещо, вместо ти да го свършиш сам те лишава от удоволствието от труда и съзиданието. Защо ти е да живееш в подреден дом, който ти сам със своите ръце не си наредил? Защо ти е да меценатстваш човек на изкуството без да разбираш това изкуство? Не можеш да си едновременно в две легла, или в два басейна, удоволствието на преситения търбух на богаташа докато яде разни скъпи специалитети (които изглеждат като мацаница на Салвадор Дали, вместо да утоляват глада) е по-малко от много по-скромната храна на бедния. Преситеният от какви ли не удоволствия вече не изпитва никакви удоволствия. Какво толкова се гордее богаташът с многобройните си деца - децата са на цялото човечество. Всичко, което има богаташът е извън него, той самият не е това, което притежава. 

    Четете Библията и разсъждавайте над това как е живял Исус и какво е говорил, това е важното, дори да смятаме, че е просто философ (всъщност един от най-добрите философи). Сам той е казал "Бъдете като мен", така че всеки да си взима кръста (пак негови думи) и да следва доколкото може. За учените буквояди, които се замерят с точни цитати без всякакъв смисъл Исус е казал, че важна е не буквата, а духа на закона. Така че, хрен вам, високомъдри теолози. Наградата или наказанието се дава след смъртта, а живота, който живеем е самото изпитание. Така кажете на обладания от суеверия идиот, който ви обяснява как бил много "благословен от Бога" и затова Бог му бил дал богатство. Изпитание му е дал, и той се проваля с гръм и трясък на изпита. 

Публикуване на коментар

1 Коментари

  1. Всякакви коментари със мисли и мнения може да пишете свободно под статията - тук няма минуси и политически ангажирани тролове, единствено дискусия с нормални аргументи.

    ОтговорИзтриване