Каква политическа система е описана в романа "1984" на Дж. Оруел?

    Нека още в началото да приключим с въпроса, кой всъщност е Оруел? Оставете глупостите с гениалния писател. Това е служител на BBC, тоест това е пропагандатор на международните интереси на Англия и въобще Запада. Това е все едно да обявим за велик писател служител на Гьобелс и неговото министерство на пропагандата. Напълно сигурен съм, че всички "твърди факти" и постановки за устройството на Океания и въобще антиутопичните елементи са му били спуснати от британските служби за сигурност, а неговата роля е било да придаде на дезинформацията художествен вид. "1984" е антиутопичен роман по форма, но неговата същност е политическа пропаганда. Оруел изпълнява ролята на друг "титан на перото" като Солженицин - трябва да разкраси купчина митове и лъжи, правейки ги интересни за читателите. С тази разлика, че Оруел го прави по-добре и неговият роман се чете лесно без да трябва да се пие аналгин и комични елементи както в "Архипелаг ГУЛАГ" не съществуват (от типа как затворниците използват обувките си вместо тоалетна и чиния за хранене) - всичко е една дълга, мрачна г*вняна линия по фаянса.    



     Съществува популярното мнение, че Оруел описва СССР и въобще "тоталитарната държава", а такива са едва ли не само Германския Райх и СССР. Всъщност всяка държава е тоталитарна, всяка държава се опитва да контролира своите граждани със задължителни закони, всяка държава има монопол на насилието във формата на полиция и армия и ги използва по своя воля, главно да запази сама себе си и своята власт. В капиталистическите държави се изиграва фарсът на "демократическия парламент", който е всъщност клуб на богатите и техните представители, които, докато се дъвчат едни други, заедно си приемат закони, които да облагодетелства бизнеса им. При фашизма, който е просто остра форма на капитализъм тръгнал на война, нещата са почти същите - там най-най-богатите се обединяват в корпорация, малкия и средния бизнес се закрива или насилствено обединява с тях, и вместо депутати интересите на богатите се изразяват от Фюрера. Вместо топло място до кофите за боклук, бедните се принуждават да ходят на война. 

    В света на Оруел съществуват три свръх държави - Океания,Евразия и Истазия, които обединяват цялата територия на земното кълбо с изключение на спорна зона - Близкия Изток и северна Африка до Конго, където се води вечна и безсмислена война. Безсмислена, защото силите са равни и военните действия се водят просто да се унищожава произведената в трите държави продукция. И ето го първата неправдоподобност в картинката на Оруел. В кои държави има свръхпроизводство? Свръх производство се получава единствено в капиталистическите държави, защото там се произвежда за печалба без оглед на нуждите на населениято и цената на продукцията е завишена спекулативно. Работниците произвеждащи продукцията, получават заплащане, което е само малък процент от цената. Тоест те със своите заплати не могат да закупят цялата произведена продукция. Затова старата продукция трябва по някакъв начин да се унищожи и да направи място за новите продукти, които ще бъдат по-скъпи, което ще доведе до още по голям проблем със свръхпроизводството. Въпреки името си проблемът не е, че се произвежда много, а че се разпределя малко. При социализма проблем със свръхпроизводство не съществува, защото се произведжа за да се задоволят нуждите на населението, а не по индивидуалното желание за печалба на прозводителя. При социализма има хора и ресурси, и продукцията се произвежда от тях за да задоволи техните нужди, не съществува никаква възможност да се произведе повече или по-малко отколкото е нужно на същите тези хора. Хората работят за самите себе си, а не за да поддържат безумното охолство и съмнителните сделки и планове на господин капиталиста. По този пункт Океания е капиталистическа страна. Всъщност погледнете реалността - днес Океания и Евразия вече воюват в Украйна, и тази война няма ясни цели и изглежда смятат да я продължават вечно, унищожавайки огромно количество техника и хора. Да не би Русия да е социалистическа страна? Или пък някоя страна от Запада? 

    Следващото доказателство - съществува частна търговия. Съществува възможността някой да купи нещо евтино и да го продаде по-скъпо. Тоест да получава пари без да прави нищо, само защото е имал пари да купи стоката. Това положение изрично се подчертава, когато Уинстън (главният герой) постоянно се опитва да си купи на черно ножчета за бръснене, както всички отговорни служители от "партпериферията". Спекула и продажби на черно в социалистическа държава могат да съществуват само извън закона. Но полицията в Океания се занимава да тормози излишно гражданите си с гимнастика през телекраните, вместо да залови спекулантите. Тоест частната търговия не се преследва. Още една черта на капиталистическта държава.                  Следващият щрих, не се смейте, е липсата на секс. Тук трябва да се замислим дълбоко. В Океания се затруднява обикновения секс между мъж и жена, а естествените нужди се заместват с порнография. Интересно в кои страни пред мъжете се поставят всякакви пречки да имат нормална връзка с жена? Тоест закони тип "трябва да я питаш направо и тя едва ли не писмено да ти даде съгласие" или тип "тя ако на сутринта е разочарована, ще те наклепа на полицията" или "при делене на имуществото тя ще вземе децата, къщата, кучето и колата ти" или "жената е силна като мъж, значи не й трябва мъж". В кои страни се произвежда масово порнография и за да се купува същата тази порнография се слагат законови пречки за нормалните, романтични  отношения между мъжа и жената? Само в капиталистическите страни, в социалистическите порнографията е извън закона, а в отношенията между мъжа и жената се основават единствено на техните чувства, а не кой какви облаги ще придобие. Даже при фашизма (който е капитализъм тръгнал на война) секса се стимулира, защото тъпо се прави сметката, че ако има повече секс, ще се раждат повече деца, а така ще имаме след време повече войници. Извод - Океания е капиталистическа държава. 
    Четвъртото доказателство е социалното разслоение. Цялото общество на Океания е разделено на касти - низша (проли), средна (партпериферия) и висше (партядро). Пролите са представени като диваци, лишени от желание да се саморазвиват и които са набутани в бордеи.
партпериферията са средна класа - служители, които криво ляво живуркат без особени материални затруднения, но затова пък в пълен страх. Партядрото са предствени като господари, които живеят в лукс, многобройна прислуга и хубавата храна е предназначен само за тях.   
Това е пълна противоположност на теорията и практиката на комунизма, чиято основна теза е, че всички хора са равни (не еднакви - равни!) и всякакви материални разделения са немислими. Например при социализма (стадият преди комунизма) директор на завод получава не много повече от обикновения работник в този завод, ако работникът работи свръхплана получава даже повече от директора. Самите ръководители на социалистическата държава нямат нито луксозни вили, нито яхти или частни самолети. Но подобно разделение на хората се наблюдава ..., да пак в капиталистическите страни - от Индия до Англия. Така, че измисленият от пропагандатора Оруел "ангсоц" не е баш соц. 
    Съществуването на двумисъл. Двумисълта е художественото наименование на Оруел за самоизмамата, самозаблуждението. Интересно коя икономическа състема се крепи на самоизмама? При коя система никнат като гъби всякакви самовнушеня тип "усмихни се на света и той ще ти се усмихне обратно", къде заливат хората с измишльотини тип "мисли позитивно". В коя система хитри измамници пишат книжки за "позитивно мислене", тоест пълно, безкритично приемане на всякакви несправедливости и измисляне на всякакви самооправдания, които да извиняват стауквото? Отговорете сами на тези въпроси. 
    Накрая ще изредя фашистките елементи приписани на социализма - телекраните (Google e трети отдел на CIA), изтезанията в Министерството на любовта (Гестапо/CIA), фалшификациите в Министерството на истината (Гьобелс), безследни изчезвания на хора (пак Гестапо) са въведени за да нагнетят и без това мрачната атмосфера и са взети директно от практиките на Третия Райх. В СССР извънсъдебни разправи не са съществували, а процесите са публични. Именно СССР настоява за съдебен процес над нацистите, докато САЩ предлага "просто да ги избием". Цялата книга също така е пълна с битово разложение и чернилка, което е почерк на повечето специални служби. Например "Архипелаг ГУЛАГ" и "Доктор Живаго" са наклепани в същия стил.
       Като заключение искам да споделя своето мнение за "1984". Оруел не сочи отрицателните страни на някакъв измислен социализъм, нито критикува действителността в Англия, а изпълнява политическа поръчка на специалните служби по насаждане на страх и покорение сред своите читатели. Именно затова много от фактите в романа стават самизпълнили се пророчества. Зад тях стоят плановете, знанията и манипулационните тактики на цяла държава.            

                                                                                                                  kiba3x

Публикуване на коментар

0 Коментари