Какво е то човека.

Днес по ранни дрезгавини лежах, 
лежах -  
мислех продължително и ясно ...

    Ех тая дърта мечтателка поезията, всичко ще прецака. Умрела хиена, квачка, тъпирка, майната й. Та значи лежах си аз в леглото и си слушах сърцето, мислейки какво е човекът все пак. "What the fuck!?" би ревнал някой 15-годишен anti-boomer с каша в главата и лиги по мутрата. Спокойно пич, лесно ще обясня. Сенека открил по какво се различава човекът от животните. Човекът е по-слаб от мечката, по-бавен от коня, по-малко яде от слона, по малко ражда от мишката и така нататък. Кое е това, което човеккът има, а животните нямат? Разума, разбира се. Ум, разум, разсъдък, наречете го както искате. И е ясно, че разума е това, което го няма у животните. Какво ги движи обаче? Ясна работа - инстинкта. Те в общи линии са в автоматичен режим - кога да се бият, кога да бягат, кога е дошъл сезона на размножаването. Можем да кажем, че там разум няма, личност няма, просто автоматични рефлекси. Котката не разсъждава хуманно ли е да се ядат мишки, вълкът не говори на отражението си в потока "Обичам те, вълчо". В черепа на животното общо казано няма никой, пропаст, дупка, бездна, nada. 


Има два основни инстинкта - за оцеляване и за размножаване. Това правят всички животни, от едноклетъчните до мечката и кита. Те друго не искат, нито могат да си въобразят, че искат. Има и трети инстинкт при стадните животни - доминация. Всъщност това е комбинация от двата основни инстинкта. Вълкът (или павианът) иска да яде най-хубавата мръвка и да прави секс с най-хубавата женска. Именно доминацията е най-коварния и най-бруталния инстинкт, той поробва, притиска, души другите, дебне за най-малките слабости и грешки за да се възползва.
    Да се върнем на това що е човешко. Ами това чисто и просто е всичко, което не е продиктувано от инстинкта. Ето го човека на Платон - не някакъв оскубан петел, а същество, което има собствена воля, която не се подчинява на природата и инстинктите. Същество, което владее категориално-понятийното мислене тоест има подредена научно картина на света в главата си. За животните човекът е слабо, завеяно, объркано същество. Един Хамлет, който се чуди, преценява, разсъждава, вместо просто да мушне отровната кама в гърба на Клавдий (така ли се казваше лошия чичо).
    И сега идва интересното - хората не се раждат хора! Те се раждат като животните само със трите основни инстинкта, а всичко научават след това, ако има кой да ги научи. И понеже напоследък никой не се учи да бъде човек, човекоподобното същество може да говори, да се облече (и то доста стилно), да плете тънки коварни планове, но винаги, неизменно и на 100% целите са му като на другите животни - оцеляване, секс, доминация (поняка и секс с доминация хо-хо). Тоест това е същество без собствена воля, то може само да се адаптира, но не и да твори. А всичко създадено от човека, като започнем с огъня си има и точно определен мечатателен създател, който поради много голям късмет и добро стечение на обстоятелствата не е бил усетен от животните и терминиран като "погрешен". Ние щяхме ли да знаем, че слънцето не обикаля земята, ако не беше напълно погрешния, непълноценен еретик Галилей, който леко са го поопекли на микровълновата, с цел запазване на "чистотата" и "добрия генофонд" или както е средновековния вариант на подобни брътвежи.
    Стана дълго, затова за човешките качества ще говорим друг път, кафето ври, трябва картофена салата да се прави, да се оцелява ...  

                                                                                                                    (следва продължение)

Публикуване на коментар

0 Коментари